Son zamanlarda bisikletimde bazı sıkıntılar meydana gelmeye başladı. Bu konularda fazlaca acemi olduğum için bir sıkıntının varlığını hissediyordum ama sorunun kaynağını anlayamıyordum, tamamen yolda kalmadığım için hep öteleyip sonraya bıraktım.

Hafta sonu arkadaşlarla Doyran Göleti’ne gittik ve göletin etrafında bisikletlerimizle turlarken bir anda zincirim sıkıştı ve düşmekten son anda kurtuldum. Kendi kendime “Ah be kızım" dedim. İhmalin sonuçları, bu tamamen benim sorumsuzluğumdan kaynaklanıyordu. Bisikletime düzgün bakamamıştım, onu ihmal etmiştim. Bunun bir kısmı bilgisizlikten bir kısmı da ihmalden kaynaklanıyor. Yapacak bir şey yoktu, bisikleti tamirciye bıraktım.

Böyle can sıkıcı durumlarla karşılaşmamak adına öğrendiklerimle ve birazcık araştırmayla bir rutin hazırladım. Aslında uzun vadede konforlu binişlerin sırrı çok basit, işe bisikletinize gereken özeni göstermekle başlayabilirsiniz.

Bisiklette bir sorun varsa bu anında sürüşünüze yansıyor. Performansınız ve keyfiniz kaçıyor.

Bisikletinizin her an sürüşe hazır olmasını istiyorsanız tur öncesi ve sonrası yapmanız gerekenleri kendimce derlemeye çalıştım.

TUR ÖNCESİ KONTROLLER

Yapacağınız ilk iş lastiklerinizin havasını kontrol etmek. Bar ve PSI göstergeli pompa kullanın, eğer böyle bir pompanız yoksa benzin istasyonlarındaki pompaları tercih edin. PSI değeri lastiğe ne kadar hava basmanızı gösteren değerdir. Bu da kullandığınız bisiklet türüne göre değişir. Genelde, yol bisikleti için 80-130 PSI, dağ bisikleti lastikleri için 30-50 PSI ve hibrid lastikler için 50-70 PSI yeterlidir ama lastiklerinize hava basarken süreceğiniz yolu da hesaba katmalısınız. Bisikleti asfalt yolda sürerken lastiklerin havasının tam değerde olması, arazide sürerken biraz inik olması size sürüş konforu sağlar.

İkincisi fren kontrolü: Şimdilik frenlerin tutup tutmadığını, anlık tepki gösterip göstermediğini kontrol ediyorum.

Üçüncüsü vites ve zincir: Vites geçişlerinin rahat ve yumuşak olmasına dikkat edin. Eğer zorlanma ya da sesler duyuyorsanız bir sıkıntı vardır. Eğer benim gibi anlamıyorsanız, kurcalamayın bir ustaya gösterin. Asla zorlamayın daha çok zarar verirsiniz. Zincirinizin temiz ve yağlı olduğundan emin olun.

TUR SONRASI KONTROLLER

Öncelikle temizlik; her sürüşten sonra nemli bir bezle güzelce silin ve kurulayın, bu işlemi yaparken her yerini kontrol edin. Sürüş esnasında çarpma ve darbe almış olabilir. Paslanmadan dolayı sürekli yıkamayı çok tavsiye etmiyorlar. İllaki yıkayacaksanız da bolca kuruladığınızdan emin olun, asla ıslak bırakmayın.

Bu anlattıklarım kendi başınıza yapabileceğiniz rutinler, bisikleti daha uzun ve sağlıklı kullanmak için yılda en az bir kere bisiklet servisine götürmeniz lazım. Komple A’dan Z’ye bir ustanın elinden geçip ince ayarlarının ve kontrollerinin yapılması şart.

Sadece binmeye odaklanmakla olmuyor, bisikletin huyunu suyunu öğrenmek de lazım. Bu biraz tecrübeyle de alakalı.  Bisikletimize ne kadar iyi bakarsak o kadar güvenli ve konforlu sürüşler gerçekleştiririz.