Tarihte korsanlık hep erkeklerle anılsa da 1800-1810 tarihleri arasında Çin hükümetine bela olmuş, dünyanın en ünlü korsanlarından biri olan Çinli Ching Shih'in genelevden açık denizlere uzanan hikayesi...

WhatsApp Image 2024-01-05 at 14.38.05

Bir genelevde fahişe olarak çalışırken 'Kırmızı Bayrak Filosu'nun komutanı Zheng Yi ile yolları kesişir. Tam olarak nasıl evlendikleri bilinmese de tahmin etmesi zor değil, Ching güzel ve akıllı bir kadındır, bu evliliği bazı şartlarla kabul eder. Onun filosunda aktif olarak çalışacaktır ve mallardan pay alacaktır. Evlenirler ve filoyu beraber yönetmeye başlarlar. Ching'in stratejileri sayesinde 200 gemiden oluşan filoları yaklaşık 1800 gemiye ulaşır. O artık denizlerde durdurulamayacak bir güce ulaşır ve tarihe adını altın harflerle yazdırır.

Bu başarılı birliktelik kısa bir süre sonra Zheng'in ölümüyle son bulur ancak asıl bundan sonra Ching gerçek bir korsan kraliçesine dönüşür. Liderlik koltuğunu devralır, diğer korsan birliklerinden farklı olarak birçok kural getirir. Bir nevi korsan hükümeti kurar, kadın olmasından dolayı kadınları korur ve ayrıcalıklar tanır. Mesela kadınlara şiddet uygulayan veya onları eş olmaya zorlayan mürettebatını ölümle cezalandırır. Güzel tutsak bir kadını eğer filosundan bir korsan beğenirse onunla evlenebilir ama ona iyi davranmak zorundadır, aksi halde idam edilir.

Mürettebatı halka zulmetmiyor vergisiz ticareti uygulayarak köylülerin zengin olmasını sağlıyordu. Hükümetin aksine halka çok daha fazla katkıda bulunuyordu. Çin hükümetinin ağır vergilerinden bıkan halk korsana kucak açtı. Bu yüzden de halkın desteğini alarak yükseldi ve hükümeti itibarsızlaştırdı. Çin hükümeti korsanla baş edebilmek için İngiliz, Portekiz, Hollanda donanmalarından bile yardım istedi ama korsanı yakalamayı başaramadı ve her defasında yenildi.

Ching’in yasaları oldukça basitti. Sınırları keskin bir şekilde çizdi ve uymayanları bekleyen tek cezayı ölüm olarak belirledi. Mesela filoya sadakatsizlik yapan korsan idam edilir, tecavüz eden korsan idam edilir, Kızıl Bayrak Filosu'nun kurallarından birini çiğneyen korsan idam edilir.

Mürettebatının sayısı 70 bine dayanır, tarihte her zaman kuruluş-yükseliş ve çöküş dönemi olur. Dış etkenlerle uğraşılırken kendi aralarında da güç savaşları başlar. Korsan birliğinde de çatırdamalar başlar, Ching’e bağlı kaptanlardan biri isyan başlatır ve tarihin en büyük korsan filosu dağılmanın eşiğine gelir. Ching burada yine çok akıllıca bir hamle yaparak Çin Hükümeti'nin af teklifini kabul eder ve unvan ve zenginlikle karaya ayak basar.

Tarihte buna sık sık rastlıyoruz, hükümetler baş edemedikleri korsanlardan ancak bu yolla kurtuluyorlar. Denizleri ve denizciliği bir korsandan daha iyi kim bilebilir ki? Bizim tarihimizde de mevcut, Oruç Reis, Barbaros Hayrettin Paşa nam-ı değer Piri Reis bunlar da korsanlıktan gelme ünlü denizciler. Bizimkiler de çok akıllıca davranıp bu korsanların bilgi ve deneyiminden faydalanıp denizlere hükmettiler.

Ching sivil hayata dönünce bildiği tek işi yaparak kendisine bir genelev açtı ve ölene kadar da genelev patroniçesi olarak yaşadı.