Bazen kendimi dua ederken buluyorum. Lütfen bir daha sabırla sınanmak zorunda kalmayayım diye. Ama ne mümkün? Benim gibi sabırsız biri için bu sınav hep devam edecek.

Türkçe sözlükte tanımlardan biri; acı, yoksulluk, haksızlık gibi üzücü durumlar karşısında ses çıkarmadan onların geçmesini bekleme erdemi. Bir diğeri, dayanma gücü. Haddinden fazla gecikmiş sonucu beklerken sakinliğini koruyabilmek.

Ahlaki yönden erdem olarak kabul edilen sabır, öğrenilmiş duygular arasında yer almakta. Toplumsal bir değere sahip olduğu için telkinlerle, atasözleriyle, deyimlerle, şarkılarla ve bir sürü yolla. Şartlar ne olursa olsun sabırlı olacağım mesajı veren, toplumda güven duyulan oluyor. Sabırlı kişilik gösterenler, problem çözme ve sorunlarla başedebilme konusunda gerekli azim ve tutuma sahip oluyor. Bütün dinlerde önemli bir erdem olarak kabul edilmesinin temelinde sağlıklı toplum arzusu yatıyor.

Sabır duyguların en tepesinde, sabır yoksa diğer duygular gerçek değil. Anlık öfke, anlık heyecan gibi sabırsız tutumlar olay gerçekleştikten sonra sabredilmiş olma durumu yaşanmadığı için beyni tatmin etmiyor ve duygu durumu tam yaşanmıyor.

Sabır duygusal çekirdek kabul ediliyor. Bu arada sabır iledaha büyük ödül kazanmak için küçük ödülden vazgeçme olan haz geciktirme eylemini karıştırmamak gerekiyor. Öz denetim ise sabrın sadece bir bileşeni.

Sabır tahammül etmekte değil. Çünkü tahammülde bir teslim olmuşluk ve pasiflik söz konusu iken sabırlı olma durumunda;beraberinde çözüme yönelik olduğu için bilinç daha aktif. Tahammül etmek bir karakter zayıflığı iken sabır karakter gücü. Çünkü sabır tembel bir bekleyiş değil mücadele isteyen, hareketleri ve kararları devamlı kontrol etmeyi gerektiren bir tutum.

Sanat için sabırdan bahsederken,bunu yapan kör oldu söylemleri ile saatlerce pirinç tanesi üzerine yazı yazıp nakış işleyen nakkaşın sabrından mı bahsetmek gerekiyor? Yoksa sanatçının ne yapacağına karar vermeden bir an önce bir şeyler yapma arzusuna yenik düşmesine mi? Hatta sabredemeyip ben başlayayım nasıl olsa bir şeyler ortaya çıkar söylemi ile birikimlerin tuvale yansımasına izin vermesine mi?

Bence sabır neyi nasıl anlatacağına karar verme sürecidir. Mesele edinilen konunun etkisini çok yönlü düşünebilmektir. Seçilen malzemenin özelliklerini öğrenme ve malzemeyi işleme yeterliliğini kazanabilmektir. Yapacağın eser hakkında manifesto yazabilmektir. Psikolojik etkilerini hayal edebilmektir. Yapacağın eseri hayal edebilecek kadar içselleştirebilmek ve hayalinde gördüğün kusurları hayalinde düzeltebilmektir. Hatta istemesen bile maliyeti hesaplayabilmektir. Hele heykel yapacaksan vay haline...Pencerelerdensaatlerce boş boş bakarak beyninle içten içe konuşmaktır. Kendi kendine kızıp kendi kendine sevinmek, kendinle kavga etmektir. Hayaline aşık olmaktır. Hayalini anlatabilecek cesareti gösterebilecek kadar aşık olmaktır.

Bu sürecin adıdır sabır... Eseri yapmak mı? Onun için sabır gerekmiyor. Ne yaptığına karar verdikten sonra keyifle uygulama yaparken bir başka eserin sürecini yaşamaya başlıyorsun çünkü.

Bir sonraki eserin sabır sürecini...