Eşitlik uygar toplumun gereğidir. İnsan hakları bildirisinde de cinsiyet ayrımı yapmak suçtur. Buna rağmen kadın erkek eşitliği söylemlerinin arkasında eşit yaşanmadığı da bilinen bir gerçek. Erkek egemen toplumun varlığını devam ettirmesinin en büyük sebebi kadının eşya olarak görülmesidir. Bir eşya nasıl kullanılırsa kadın öyle kullanılabilir. Bir kadın kullanılarak başka bir kadınla aldatılabilir. Toplumun güven duygularını sarsan bu yaklaşımların ortaya çıkış sebeplerinden birinin argo konuşmalar olması enteresandır.
Öncelikle toplumda argo söylemlerin kullanılmasına izin verilmesi kadına karşı yapılan gizli bir saldırıdır. Argo söylem ve sinkaf küfürlerde obje sürekli kadındır. Oğluma sürekli 'kadınlara iyi davran çünkü ilk önce annesine küfür ediyorlar' diyorum. Çünkü temelde argo kullanımı, söylemdeki kadın öznesinin objeye dönme halini temsil etmektedir. Etken ve edilgen ikilemi ile erk olan erkek öznesi, erk tarafından ezilen kadın objesi olur. Erkek yada kadınların küfürlü konuşmalarıhem konuştukları kişiyi aşağılama şekline hem de kadın öznesinin bir eşya ya dönüşerek aşağılanan obje olmasına sebep olmaktadır. Bu durum kadını zaten eşit olma konumundan alıkoyuyor. Sonuç olarak kadın erkek eşitliği için argo konuşmalardan sakınılması gerekiyor. Diğer yandan Can Yücel 'Bana şiirlerde küfür etme diyorlar usulsüz, ulan bu kadar … çocuğunu nasıl anlatayım küfürsüz' dediği gibi bazen sanırım çaresiz kalınıyor. Argo kullanımının kadın erkek eşitsizliğine sebep olması, diğer nedenler düşünüldüğünde, devede kulak ölçüsünde olduğu da başka bir gerçek.
Kadınların sanat dünyasında hak ettikleri değerin görmezden gelinmesinin temelinde bu cinsiyet ihlali yatmaktadır. Geleneksel sanat dünyasının desteklediği ırkçılık ve cinsiyet ayrımcılığına tepki olarak 1985'te 'Gerilla Kızlar'grubu kurulmuştur. New York Modern Sanatlar Müzesindeki (MoMA) sergide sergilenen 169 eserden sadece 13 tanesinin kadınlara ait olması ve sergilenen eserlerin %85'inde genellikle çıplak kadın figürünün kullanılmasına tepki göstermişlerdir. Büyük Odalık isimli posterle 'Çıplak değilse kadınlar müzelerde yer alamaz mı?' sloganı ile sergiyi çıplak şekilde protesto etmişlerdir. Protesto posterlerinde çıplak bir kadın goril maskesi takmıştır.
Cinsiyet ayrımcılığı yapan bu ve bunun gibi müzelere 'utanç müzeleri' diyen grup, kadın sanatçıların eksik olduğu sergilerde yer alan ve ayrımcılığa tepki göstermeyen erkek sanatçılarıda, adlarını yazdıkları bir posterle protesto etmişlerdir.
'Bence kadın erkek eşit' demekle bu cinsiyet ayrımcılığı düzelmiyor. İlk önce argo konuşmayı bırakmalıyız.
Temiz bir dil kullanmanız dileği ile…